nlfrende
ESFO

Draadogenband

Draadogen transportbanden worden al vele tientallen jaren met succes gebruikt in o.a. de voedingsmiddelenindustrie, metaalindustrie en chemische industrie. Hieraan bijgedragen hebben vooral de betrouwbaarheid, de slijtvastheid van de band en de ruime keus aan bandmaterialen, alsmede het uitgekiende ontwerp dat varianten op deze band relatief eenvoudig maakt. Onze draadogenbanden (type OB) komen ook voor onder andere codes, zoals daar zijn  OBG, OBGL, DO en DL. Productnamen  die gevoerd worden zijn Wire Link Belts, Eye Link Belts, TUG-Belts, CG-Belts, Eye-Flex en Modular Belts.

De doorlaat van de band wordt op maat gemaakt door de afstand van de afzonderlijke draadogen te variëren. Dit kan door de draadogen op afstand te houden d.m.v. van 1 of meerdere ondergelaste draden (de localisatiedraad), veren, ringen, of busjes. De doorlaat van de band kan zo variëren van 2 mm t/m 50 mm .    De diameter van de draadogen kan variëren van 1,6 mm  voor hele lichte of fijnmazige banden tot 4 mm voor heavy duty toepassingen. De kleinste doorlaat opening is 0,7 mm. De ruimte tussen de ogen is dan kleiner als de diameter van de draadoog zelf.  Draadogenbanden met verschillende doorlaten in 1 band behoren ook tot de mogelijkheden.  De band kan verder eenvoudig worden voorzien van product-meenemers, op maat gemaakte product-dragers,  verhoogde zijplaten, en/of vakverdelingen. Ook kan de band zelfdragend worden uitgevoerd.

Nl-ob-band-1-1
Nl-ob-band-1-1 Nl-ob-band-1-1.pdf
794.9 KB 670 Downloads Details
Nl-ob-band-1-2
Nl-ob-band-1-2 Nl-ob-band-1-2.pdf
949.0 KB 412 Downloads Details
Nl-ob-band-1-3
Nl-ob-band-1-3 Nl-ob-band-1-3.pdf
989.9 KB 420 Downloads Details
Nl-ob-band-2-1
Nl-ob-band-2-1 Nl-ob-band-2-1.pdf
1.1 MB 380 Downloads Details
Nl-ob-band-2-2
Nl-ob-band-2-2 Nl-ob-band-2-2.pdf
872.0 KB 450 Downloads Details
Nl-ob-band-2-3
Nl-ob-band-2-3 Nl-ob-band-2-3.pdf
624.0 KB 454 Downloads Details
Nl-ob-band-3-1
Nl-ob-band-3-1 Nl-ob-band-3-1.pdf
861.1 KB 639 Downloads Details
Nl-ob-band-3-2
Nl-ob-band-3-2 Nl-ob-band-3-2.pdf
776.7 KB 457 Downloads Details
Nl-ob-band-4-1
Nl-ob-band-4-1 Nl-ob-band-4-1.pdf
671.8 KB 457 Downloads Details

OB banden zijn leverbaar in breedtes van 50 tot 7000 mm en praktisch iedere gewenste lengte en kennen 3 zijkant afwerkingen.

Draadogenband met kopkanten. Type: OB–KK

Draadogenband met kopkanten.Type: OB–KK

Draadogenband met kettingkanten. Type: OB-HK

Draadogenband met kettingkanten.Type: OB-HK

Draadogenband met rolkanten. Type: OB-RK

Draadogenband met rolkanten.Type: OB-RK

De OB-KK  is de uitvoering met kopkanten. De zijkanten van de band worden in het algemeen gevormd door 2 of meer rijen plaatjes. De ogen en plaatjes worden gemonteerd op de dwarsstaaf die aan beide kanten is voorzien van een aan gelaste ring  of  gestuikte kop.

De OB-HK is de uitvoering met kettingkanten. De zijkanten van de band worden gevormd door een holleboutketting. De draadogen en de kettingen worden gemonteerd op de dwarsstaaf.  De kettingen wordt op zijn plaats gehouden door de ringen aan de buitenkant van de band.  Zijn de uiteinden van de dwarsstaaf verjongd, dan wordt de ketting aan de binnenkant geborgd door deze verjonging.

De OB-RK is de uitvoering met rollenkanten. De zijkanten van de band worden gevormd door 2 rijen plaatjes met daar tussen een rol. De ogen, de plaatjes en de rollen worden gemonteerd op de dwars staaf die aan beide kanten is voorzien van een aan gelaste ring.

OB  draadogen banden kunnen worden ingezet bij transportsnelheden van minder dan 1 mtr/min tot 30 mtr/min. E.e.a. is afhankelijk van de processituatie en beoogde standtijd. De sterkte van de band en ook in zekere mate de weerstand tegen slijtage wordt bepaald door het materiaal, de hoeveelheid plaatjes en indien aanwezig de ketting aan de zijkant. In de band worden om de ca: 150 – 500 mm volle plaatjes gemonteerd. Onder de plaatjes rijen wordt normaliter de bandondersteuning geplaatst.  De banden kunnen ook voorzien worden met plaatjes met extra slijtlaag aan de onderzijde.

OB  banden worden ingezet in productieprocessen met temperaturen van -196ºC tot +600ºC.

OB  banden zijn opgebouwd uit dunne ronde staafjes met aan beide zijden een oog waarmee ze via een pen scharnierend aan elkaar bevestigd zijn.  Op deze manier ontstaat een dunne enkellaags band met de volgende voordelen:

-Er kan zich geen product afzetten in moeilijk toegankelijke ‘holle ruimtes’ in de  band. -Het gewicht van de mat kan relatief laag blijven. -Procesvloeistoffen en gassen kunnen makkelijk door de band.. -De band is gemakkelijk te reinigen. -De band wordt positief aangedreven d.m.v.  getande wielen of walsen, hierdoor treedt geen slip op en kunnen relatief  kleine aandrijfwielen gebruikt worden. E.e.a. draagt bij tot perfecte  bandloop zonder stuurproblemen. -De band is gemakkelijk te repareren.

RO draadogenband

OB procesbanden  worden o.a. gebruikt in: – Vriesinstallaties – Gieterij-installaties – Quenchtanks – Ontwateringsinstallaties – Pasteurisatoren – Drooginstallaties – Staalstraalinstallaties – Zeefinstallaties – Sterlisatoren – Wasmachines – Verpakkingsmachines – Glaceerbakken – Bakovens – Koelinstallaties – Blancheurs – Buffertafels – Assemblage-instal. – Krimptunnels

RO draadogenband
RO draadogenband

OB draadogenbanden technische info

OB -Draadogenbanden (ook wel oogjesbanden genoemd) worden in basis opgebouwd uit de voorgevormde draadogen gestoken op de  dwarsstaven en versterkt met verstevigingsplaatjes meestal in rijen geplaatst tussen de draadogen (secties).

De fixering van de draadogen in breedte richting van de band kan op meerdere manieren geschieden. Zoals te zien is op bovenstaande afbeeldingen kan de fixatie van de draadogen in breedterichting geschieden op 6 verschillende manieren. De keuze van de fixatie  is afhankelijk van het product en het productieproces. De meest toegepaste manieren van fixatie zijn de enkele of dubbele ondergelaste draad (EO/DO) en de fixatie door middel van de oogjes zelf (GE). De bovengelastedraden (BB) worden toegepast in zeef toepasingen en als meenemerstaafjes in licht oplopende transporten.

OB-KK draadogenband met kopkanten

OB-KK draadogenband met kopkanten

Bovenstaande tekening toont de principe opbouw van een draadogenband met kopkanten. De steek van de draadogen (p) geeft de bouwgrootte van de band. De gewenste doorlaat van de band wordt verkregen door de ogen op een zekere afstand van elkaar aan te brengen (spoed s). De steek is te kiezen uit een aantal voorkeurswaarden. De spoed is, afhankelijk van uitvoering en constructie, vrij te kiezen. Steek, spoed en andere maten zijn terug te vinden op de basislijst.

I.v.m. de trekvastheid van de band worden een of meerdere rijen plaatjes  regelmatig verdeeld over de breedte van de band. De beide zijkanten worden gewoonlijk voorzien van een dubbele rij plaatjes. Gebruikelijk is om onder deze rijen plaatjes de bandondersteuning aan te brengen. (afmeting plaatjes: e, h, w)

*  De afstand tussen de rijen plaatjes bedraagt ca. 150 – 600 mm (maat y) (e.e.a. afhankelijk van belasting en belading van de band) ** Tolerantie op de breedte (b**) van de band is: 0 – d. (diameter oogstaafje). ***Maten e/h  zijn de maten van de plaatjes die centrisch maar ook excentrisch aan de dwarsstaven bevestigd  kunnen zijn (extra slijtlaag onderzijde)

OB – RK:   Draadogenband met rollenkanten

OB – RK: Draadogenband met rollenkanten

De tekening hiernaast geeft de opbouw van een draadogenband met rolkanten. De opbouw van OB-RK  is gelijk aan die van de OB-KK. De band kent dezelfde basis maten en uitvoeringen in draadoog fixatie. Het verschil is de rol tussen de 2 buitenste plaatjes.
OB – HK:   Draadogenband met kettingkanten.

OB – HK: Draadogenband met kettingkanten.

De tekening hiernaast geeft de opbouw van een draadogenband met kettingkanten.De opbouw van OB-HK is gelijk aan die van de OB-KK. De band kent dezelfde basismaten en draadoogfixatie. Het verschil is dat de buitenste rijen plaatjes vervangen zijn door een hollebout ketting. Dit maakt dat de steek (p) van de band gerelateerd is aan de kettingsteek.

Ogenbanden met rollen en ketting kanten worden speciaal ingezet daar waar: – een vermindering van de wrijving gewenst is. – een extra garantie op gelijkloop gevraagd wordt. – in constructies met negatieve knikken.

De  diverse maten zijn vermeld in de  basislijst.

Hollebout kettingen zijn er in rol uitvoering (zoals op de afbeelding) en in bus uitvoering. E.e.a. afhankelijk van steek en ketting type.

Er zijn veel varianten mogelijk.Veel gebruikte kettingen zijn de ASA,  ANSI B.29.1 (transport), DIN en ISO kettingen in de steken ¾”,  1” , 1,5”, 2”, 50 mm, 3”, 75 mm en 100 mm

Kettingen o.a. leverbaar  in roestvrij staal of staal.

OB draadogenband basis info

De lijst hiernaast geeft een ruime selectie uit de vele varianten die mogelijk zijn.

In de linker kolom staan de standaard steekmaten waaruit een draadogenband is opgebouwd. Naast de steek staat de oogdiktes die mogelijk zijn met de bijbehorende dwarsstaaf diameter.

De opening tussen de draadogen is min of meer vrij te kiezen.

In de rechter kolom zijn de mogelijke standaard versterkingsplaatjes vermeld. Afhankelijk van steek en dwarsstaaf diameter zijn er meestal meerdere plaatjes in verschillende diktes of afmetingen mogelijk.

De gearceerde afmetingen hebben de voorkeur.  Neemt u voor afwijkende maten, uitvoeringen en materialen contact op met onze specialisten zodat wij ook voor u een passend ontwerp kunnen maken.

Toepasbare bandmaterialen: Staal, verzinkt staal, RVS AISI 304, RVS AISI 316, hittebestendig staal, anders.

Toepasbare materialen rollen: Als bandmateriaal, kunststof, messing of anders.

 

OB-KK met geplette draadogen

OB-KK met geplette draadogen(opening tussen de ogen 0,7mm)

OB-KK uitgevoerd met pennen

OB-KK uitgevoerd met pennen

OB-KK uitgevoerd met speciale geharde nokjes

OB-KK uitgevoerd met speciale geharde nokjes(opening tussen de ogen 0,7mm)

Kettingband met draadogenmeenemer

Kettingband met draadogenmeenemer

OB-HK uitgevoerd met zijplaten en meenemers

OB-HK uitgevoerd met zijplaten en meenemers

OB-KK uitgevoerd met pennen

OB-KK uitgevoerd met pennen

OB uitgevoerd met speciale product positionering.

OB uitgevoerd met speciale product positionering.

[two_half_last]

Draadogenbanden kennen legio varianten. Ze kunnen o.a. voorzien worden van: -Meenemers of houders in velerlei vormen, afhankelijk van het te transporteren product. Ze worden in de band opgenomen en kunnen gelast of geschroefd bevestigd zijn. -Zijplaatjes aan de buitenkant van de band. Afmetingen en uitvoering van de plaatjes kunnen  aangepast  worden aan het te transporteren product en of proces  omstandigheden -Kettingkanten met bussenketting of rollenketting met rollen van verschillende materialen en diameters -Geplette draadogen, voor zeer kleine doorlaat  cq. opening.

[/two_half_last]

 

 

Kunstof aandrijf/ keerwielen

Kunstof aandrijf/ keerwielen

RVS aandrijf/ keerwielen

RVS aandrijf/ keerwielen

Kettingwielen voor hollebout ketting en rollenkant

Kettingwielen voor hollebout ketting en rollenkant

Gietijzeren aandrijf/ keerwielen

Gietijzeren aandrijf/ keerwielen

Aandrijfwielen

De OB band wordt normaliter aangedreven door getande aandrijfwielen of door een getande aandrijfwals. Indien de band correct wordt gemonteerd, en in de loop der jaren goed onderhouden, zullen de loop eigenschappen niet veranderen. Het transportframe, de bandondersteuning en de correcte montage van de aandrijf en keerassen houden de band in rechte lijn.

De afmetingen van de aandrijfwielen zijn afhankelijk van het gewenste tandental,steek van de band en as/naaf specificaties. De aandrijfwielen voor de OB kennen 3 uitvoeringen.

Het zijwiel met uitsparing in de vertanding voor de buitenste plaatjes van de band, het middenwiel met een uitsparing in het midden van de vertanding voor alle binnenliggende plaatjes, en een volwiel met vertanding over gehele breedte van het wiel voor gebruik naast de plaatjes. De holleboutkettingen van de OB-HK en de rollenkanten van de OB-RK worden aan de zijkanten aangedreven door een kettingwiel. Deze kettingwielen worden op maat gemaakt. E.e.a afhankelijk van steek, roldiameters, rolbreedtes en tandental.

Toepasbare materialen voor aandrijfwiel uit vol materiaal: RVS AISI 304, Nylon, Staal, RVS AISI 316, diverse kunststof materialen.

De aandrijf- en keerwielen worden op maat gemaakt. E.e.a afhankelijk van steek, roldiameters, rolbreedtes en tandental. Steekcirkeldiameters volgens bovenstaande lijst. De wielen zijn op maat te voorzien van boring, spiebaan(DIN 6885-A) en draadgat voor stelschroefNeemt u voor afwijkende maten (tandentallen, wielbreedtes), uitvoeringen en materialen contact op met onze specialisten zodat wij u kunnen adviseren en een passend ontwerp kunnen maken.

OB aandrijfwiel

OB aandrijfwiel

 

 

Kooiwals

Kooiwals

Schijven wals

Schijvenwals

Buiswals

Kunststof wals

Kunststof wals

Aandrijfwalsen

Voor de aandrijving van een draadogenband kunnen meerdere soorten walsen gebruikt worden zoals daar zijn de gelaste kooiwals (meest gebruikt), de schijvenwals (of doordrukwals), de buiswals (Buis met gefreesde of ingeschroefde vertanding) en de as met wals geheel voorzien van kunststof vertanding. De doorlopende vertanding drijft de band over de gehele breedte aan.

Gebruik van een aandrijfwals is, i.v.m. de sterkte van de constructie, aan te bevelen bij grote bandbreedtes en of zware bandbelastingen. Ook kan het productieproces vragen om een (bepaald type) wals in plaats van as met aandrijfwielen.

De open constructie van met name de kooiwals wals maakt deze ook uitermate geschikt voor gebruik in vriezers (geen opbouwende ijsvorming), en komt men daar tegen waar aan reiniging veel waarde wordt gehecht.

De afdrukwals is opgebouwd uit een grote hoeveelheid schijven waarvan de tanden door de band kunnensteken. Deze wals wordt vaak  ingezet bij invriestunnels of anderzins plakkende producten. Bij de doordrukwals  drukken de schijven aan het einde van de band het vastzittende product van de band af.

Bij draadogenbanden met een rollenkant of kettingkant wordt de wals aan beide zijden voorzien van een kettingwiel met eenzelfde tandental.

De aandrijfwals wordt op maat gemaakt en is afhankelijk van de belasting, het gewenste tandental, steek van de band, bandbreedte, en de astap specificaties.

Hieronder tabel met steekcirkel diameters van de verschillende steken in combinatie met tandental.

–                                     Tandental: 

–                                     10t            12t           15t           17t         19t          21t          25t

– – Bandsteek:

–      30                          97,1       115.9        144.3       163.3    182.3     201.3      239.4

–      38.1                     123,3     147.2        183.3       207.3    231.5      255.6    304.0

–      50                        161,8      193.2       240.5       272.1    303.8     335.5    398.9

–      50.8                    164,4      196,3        244.3       276.5    308.6    340.8    405.3

–      75                        242,7     289.7       360.7       408.2    455.7     503.2    598.4

–      76.2                    246,6     294.4       366.5        414.7    462.9      511.3    608.0

–     100                      323,6     386.4       481.0       544.2    607.6      671.0    797.9

Toepasbare walsmaterialen: Staal, RVS AISI 304, RVS AISI 316, kunststof, anders.

Bandondersteuning onder de plaatjes

Bandondersteuning onder de plaatjes (dwarsdoorsnede)

Bandondersteuning onder de plaatjes (langsdoorsnede)

 (langsdoorsnede)

(langsdoorsnede)

OB draadogenbanden zijn positief aangedreven banden. Vertande aandrijf wielen/walsen zorgen er voor dat geen slip optreedt. De band behoeft dan ook niet met een bepaalde voorspanning gemonteerd te worden. In normale toepassingen is een in de bandlooprichting verstelbare  keeras voldoende om eventuele verlenging van de band na verloop van tijd op te kunnen vangen. De aandrijving moet zodanig geplaatst worden dat het belaste part (meestal het bovenpart) van de band getrokken wordt. Een duwende aandrijving moet vermeden worden. Extreme  temperatuurverschillen vragen iets meer aandacht. Een (tijdelijk)verschil in temperatuur tussen constructie en band (bv bij opstarten installatie) kan er voor zorgen dat de band tijdelijk te strak komt te staan. Band verlenging of verkorting moet dan in de constructie opgevangen kunnen worden. Dit kan enerzijds door de keeras geleidend te bevestigen en met veren enigszins onder druk te zetten. Ook kan in de constructie ruimte gecreeerd worden voor de band verlenging door bijvoorbeeld  het retourpart van de band ruimte te geven zodat deze kan uitzakken.

Ondersteuning van het bovenpart gebeurt meestal d.m.v. glijprofielen  aangebracht in lengterichting onder de band. Toegepast worden, afhankelijk van het productieproces, kunststof materialen zoals PA, PE, HMPE, Werkstof ‘S’. Aanbevolen wordt de ondersteuningprofielen onder de plaatjes aan te brengen. De plaatjes zijn geplaatst afhankelijk van de belading en belasting van de band op een afstand van ca. 150 tot 600 mm. Bij niet al te zwaar belaste banden kan ook gekozen worden voor een visgraatondersteuning. Band wordt dan alleen voorzien van plaatjes aan de buitenkant. Deze banduitvoering maakt het schoonmaken makkelijker. Afhankelijk van bandlengte en bandbreedte is een speling tussen band en frame aanbeide kanten van 10-20 mm voldoende. Het retourpart kan ondersteund worden d.m.v. glijprofielen  of gelagerde rollen. Aangezien nu alleen de band ondersteund wordt kan met minder glijprofielen  volstaan worden. Gelagerde rollen kunnen gemonteerd worden op een onderlinge afstand van 1,0 tot 2 mtr. De band mag  tussen de rollen enigszins doorhangen.

In de constructie moet voorkomen worden dat er haakpunten ontstaan. Dit betekent  dat de ondersteuningsprofielen van zowel onder als bovenpart  bij de inloop van de band voldoende moeten zijn aangeschuind. In horizontale richting mag de band niet kunnen haken achter  scherpe framedelen of staanders. Aanbevolen wordt dan ook hier een zoekkant  te maken of de delen zo ver van de band te plaatsen dat de band niet haken kan. Kies de bandloop zo eenvoudig mogelijk. Negatieve buigingen zijn mogelijk maar hebben afhankelijk van de belasting en omsingelingshoek invloed op de levensduur.

Voor een goede bandloop (en hiermee een grote bijdrage aan de levensduur van de band),  is het van groot belang dat het frame met glijprofielen vlak en in breedte richting van de band horizontaal is, en dat de aandrijf- en keerassen goed zijn uitgelijnd t.o.v. van het frame met ondersteuning. Deze assen moeten zuiver haaks ten opzichte van de looprichting gemonteerd worden en in hetzelfde  (horizontale) vlak  liggen als de ondersteuning. Beide assen moeten ten opzichte van elkaar parallel gemonteerd worden. De groeven in de aandrijfwielen en walsen hebben voor de sturing van de band geen functie.  Ook het geforceerd sturen of op zijn plaats houden van de band met de zijgeleiding moet vermeden worden. Indien de band aanloopt moeten de assen opnieuw afgesteld worden. Belangrijk is ook dat de wielen op de aandrijf en keeras in een lijn gemonteerd zijn zodat de tanden netjes achter de draadogen aangrijpen. Nadat de band is afgesteld moet met enige regelmaat gecontroleerd worden of deze niet verloopt. Belangrijk om te vermelden is dat massieve draadogenbanden(OB-KK-GE), en met name de zware en/of de brede banden niet op ‘op zijn kant’ gezet mogen worden.  Dit om enerzijds misvorming tegen te gaan en anderzijds te voorkomen dat de speling tussen de draadogen in de band onregelmatig verdeeld wordt. Deze misvorming en/of onregelmatige speling maken vaak dat de band aan een kant ‘los’, en aan de andere kant ‘strak’ aanvoelt, en dat de loopeigenschappen nadelig worden beinvloed.  Indien dit het geval is zal men, al te vorens de band in de installatie te trekken, deze moeten ‘los’ kloppen en/of richten.

Het intrekken van de band kan het beste gedaan worden met behulp van de aandrijfmotor.Midden voor de keeras wordt de opgerolde band neer gelegd. Het begin van de band wordt met meerdere verbindingen aan een dwarslat bevestigd. Van de dwarslat loopt een kabel naar de aandrijfas. De kabel wordt enkele keren om deze as geslagen. Door nu de motor te laten lopen en de kabel strak te houden wordt de band over de bovengeleiding getrokken. Als het begin van de band bij de aandrijfas gekomen is kan de kabel verwijderd worden. De lat blijft zitten.  De band wordt in de vertanding gelegd en de wielen trekken nu het bovenpart, het onderpart wordt geduwd. Om het opstropen van het retourpart  tegen te gaan wordt het ene einde van de kabel  weer aan de dwarslat bevestigd en aan het andere einde trekt men met de hand zodanig dat de band vlak blijft.  Voor kleinere banden geldt kan men vaak sneller de band  in zijn geheel met de hand in de constructie trekken.

ESFO Standaard ondersteuningsprofiel.
ESFO Standaard ondersteuningsprofiel. Geschikt voor droge en natte processen. Verschillende soorten Kunststoffen en specifieke inzet gebieden  voor temp van –50ºC tot 170°C Materiaal C-profiel:      Roestvrijstaal AISI 304,  In lengtes van 6 m.

Contact/support NL

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact op.

First
Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!