nlfrende
ESFO

Grillebanden

GRZK grillebanden zijn uit veel industrietakken niet meer weg te denken. De eenvoudige enkellaags constructie, exacte en onderhoudsvriendelijke bandloop, de kleine omleidradius en de open structuur (70-85%) komen optimaal tot zijn recht in koel-, droog-, bak-, verhit, was-, strooi-, paneer- en inpakinstallaties voor relatief lichte producten.

GRZK  grillebanden worden gemaakt van hoogwaardige roestvast stalen en verenstaal draad- materialen.
De draaddiameters variëren van 0,9 t/m 2,8 mm. Naast een standaard reeks van bandgroottes kunnen eenvoudig ook alle afwijkende steek- en breedtematen geproduceerd worden.
De banden zijn in de breedte afgewerkt met een enkele omgezette zelfkant. Voor bijzondere gevallen kan deze zelfkant ook dubbel uitgevoerd worden.

GRZK  grillebanden zijn er voor rechttransporteurs maar ook voor bochtinstallaties.

NL-gr-band-1-1
NL-gr-band-1-1 NL-gr-band-1-1.pdf
681.5 KB 580 Downloads Details
NL-gr-band-2-1
NL-gr-band-2-1 NL-gr-band-2-1.pdf
1.0 MB 507 Downloads Details
NL-gr-band-2-2
NL-gr-band-2-2 NL-gr-band-2-2.pdf
630.5 KB 402 Downloads Details
NL-gr-band-2-3
NL-gr-band-2-3 NL-gr-band-2-3.pdf
702.3 KB 527 Downloads Details
NL-gr-band-3-1
NL-gr-band-3-1 NL-gr-band-3-1.pdf
662.6 KB 264 Downloads Details
NL-gr-band-3-2
NL-gr-band-3-2 NL-gr-band-3-2.pdf
729.2 KB 255 Downloads Details
NL-gr-band-3-3
NL-gr-band-3-3 NL-gr-band-3-3.pdf
689.3 KB 270 Downloads Details
NL-gr-band-3-4
NL-gr-band-3-4 NL-gr-band-3-4.pdf
814.9 KB 254 Downloads Details
NL-gr-band-4-1
NL-gr-band-4-1 NL-gr-band-4-1.pdf
710.9 KB 259 Downloads Details
NL-gr-band-4-2
NL-gr-band-4-2 NL-gr-band-4-2.pdf
711.8 KB 329 Downloads Details
NL-gr-band-5-1
NL-gr-band-5-1 NL-gr-band-5-1.pdf
687.6 KB 245 Downloads Details
NL-gr-band-5-2
NL-gr-band-5-2 NL-gr-band-5-2.pdf
691.3 KB 301 Downloads Details
NL-GRZK-90-gr-bocht
NL-GRZK-90-gr-bocht NL-GRZK-90-gr-bocht.pdf
707.9 KB 240 Downloads Details

GRZK  grillebanden kunnen als optie uitgevoerd worden met, in de draad gedrukte, meeneem- of centreernokjes (trapeze- of puntvormig), of met verdiepingen in de band waardoor een soort gootje wordt gevormd. Meenemers in de vorm van apart bevestigde asjes zijn ook mogelijk. Tevens is de band uit te voeren als een enkel transportkettinkje t.b.v. spreid of vingertransporteurs.

GRZK gtilleband rechttransporteur

Grilleband t.b.v. rechttransporteur GRZK

2-grzk

Grilleband t.b.v. bochttransporteur

GRZK grilleband aandrijfwielen

Aandrijfwielen

GRZK grillebanden worden normaliter aangedreven door vertandde wielen, gemaakt van kunststof of roestvast staal. Deze wielen worden op maat gemaakt. Hierdoor zijn diameter, tandental en boring vrij te kiezen en de wielen optimaal in te passen in nieuwe of bestaande installaties. Voor de meest courante grillebanden zijn er altijd een aantal standaard wielen op voorraad.

GRZK  grillebanden worden veel gebruikt in installaties in de voedingsmiddelen industrie t.b.v. de productie en of verwerking van:

-snacks                     -vis                   -pizza’s                      -groente -brood, gebak         -vlees               -snoep -biscuits                   -chocolade       -noten en vruchten GRZK grillebanden worden ook ingezet in andere industrietakken, voornamelijk voor het transport van kleine vaste goederen of doosjes zoals b.v. in inpakmachines en krimptunnels.

GRZK met enkele kanten

GRZK met enkele kanten

GRZK met dubbele kanten

GRZK met dubbele kanten

GRZK-grillebanden zijn opgebouwd uit allemaal op dezelfde manier gevormde en in elkaar gevlochten ronde draden. Bovenstaande tekeningen tonen de opbouw van een grilleband ten behoeve van rechttransporteurs. Aan de kanten afgewerkt met een enkele (meest gangbaar) of dubbele zelfkant.

De grofheid of fijnheid van de band wordt in eerste instantie bepaald door de steek (P) en de dikte van de draad (D). De sterkte van de band wordt bepaald door de draaddikte (D) en de maasbreedte (E,F).De zelfkant (G) wordt bepaald door de draaddikte. De breedte van de band (B) is vrij te kiezen.

Het aantal mazen of vakken is altijd oneven en wordt bepaald door de breedte van de band en de gewenste stevigheid. Deze maasbreedte is gebonden aan minimum en maximum maten (zie tabel). In de praktijk zal deze maat ergens variëren tussen de 40 en 90 mm.

Onderstaande tabel geeft de voorkeur steekmaten (P) met mogelijke draaddiameters (D1 .. 5) en gemiddelde bandgewichten (M1..5) behorende bij betreffende draaddiameters (D)

grzk-st2

De vet / schuin gedrukte diameters geven de voorkeur bij de aangegeven steek. Tussenliggende steekmaten zijn ook leverbaar op aanvraag.

Onderstaande tabel geeft uitgaande van de draaddiameters de maten voor de bijbehorende zelfkant (G), minimale en maximale vakgrootte (E,F), minimale en maximale dubbele kant (H) en de minimum en maximum bandbreedte (B)

7-grzk

 

Noot 1: Bovenstaande lijst geeft maximale te bandbreedtes. Indien het productieproces, en de installatie het toelaat is het aan te bevelen om bij breedtes groter dan 2 meter de band te delen in 2 smallere banden. Dit om de montage en eventuele reparatie  makkelijker te kunnen uitvoeren.

Noot 2: De maten E en  F zijn vaak gelijk. Het is ook mogelijk deze maasbreedte (of vakbreedte) te laten verschillen of zelfseen bepaald ‘patroon’ te geven van b.v. grote en kleine breedtes.

Noot 3: De banddikte is ca 2,5 x de draaddikte.

Omdat GRZK-grillebanden voornamelijk ingezet worden voor het transport van relatief kleine en lichte producten, wordt de keuze van de bandsteek, en hiermee de grofheid cq. fijnheid van de band, gewoonlijk product en proces bepaald.

Voor een indruk van de belastbaarheid van een grilleband zijn, in onderstaande tabel, uitgaande van de steekmaat (P) en bijbehorende draaddiameter (D1…5) een aantal richtwaarden gegeven betreffende de toelaatbare productbelasting, de toelaatbare trekkracht per maas (Fm1..5) en toelaatbare snelheden (V1..5). De opgegeven waardes geven min of meer een gemiddelde van wat mogelijk is. Voor de levensduur van een band is ook het product zelf, de hoeveelheid ondersteuningen, de soort bandbelasting en het proces van invloed.

8-grz-v5

De steek (P) is erg belangrijk. Een exacte band fabricage zorgt dat de draadjes van de grilleband precies in de kuilen van de machinaal gefabriceerde aandrijfwielen vallen.

6-grzk

Bij vervangingsbanden is het nauwkeurig opmeten van deze maat van belang. In de regel gebeurt dit door in de lengte richting over 10 steken (tussenruimten) te meten. De gemeten maat, van hart draad 1 tot hart draad 11, hoeft men dan slechts door 10 te delen om de steekmaat te krijgen. Het nauwkeurigste resultaat wordt verkregen door net naast de knopen te meten en de band enigszins aan te spannen (maar niet te veel, anders treedt vervorming op).

Materialen:

GRZK-grillebanden worden gemaakt van hoogwaardig draad met hoge treksterkte in onderstaande materialen:

-R

VS Aisi  302,     Werkstof 1.4310  (corrosievast, normale doeleinden, voedingsmiddelen industrie) -RVS Aisi  316,     Werkstof 1.4401  (extra corrosieweerstand, in bijzondere gevallen waar men te maken heeft met agressieve chemicaliën, melkzuren of productzuren ) -RVS Aisi  316 Ti, Werkstof 1.4571  (zie hierboven bij RVS Aisi 316) -Verenstaal  (extra hoge treksterkte, niet corrosievast )

Type aanduiding:

1)    Voorbeeld voor een band  met een steek(P) van 6,4 mm, een draaddikte (D) van 1,4 mm,

9 gelijke mazen of vakken (E,F) van 64,98 mm, enkele kanten en een totale breedte van 600 mm:

GR-EZK  6,4-1,4 / 9×64,98

2)    Voorbeeld voor een band  met een steek (P) van 7,26 mm, een draaddikte (D) van 1,6 mm,

5 gelijke mazen (E,F) van 90,7 mm, dubbele kanten  met H=15 mm en een totale breedte van 500 mm:

GR-DZK  7,26-1,6 / 5×90,7

GRZK-grillebanden worden normaliter aangedreven door vertandde wielen. Correcte montage van de aandrijf-, keer-  en omleidassen in het frame resulteert in een onderhoudsvriendelijke en exacte bandloop. In het algemeen kent een grilleband installatie slechts 1 aandrijfas met vertandde wielen. Alle andere omleid- en keerassen en of omleid- en keerrollen, zijn glad en (eventueel) voorzien van een groefje ter plaatse van de bandknopen.

De afmetingen van de aandrijfwielen zijn afhankelijk van het gewenste tandental, steek van de band en asspecificaties. De wielen worden op maat gemaakt en hebben een breedte van 14 mm. Twee aandrijfwielen bevinden zich in alle oneven mazen net naast de knooppunten (zie foto hiernaast). Het aantal aandrijfwielen op een aandrijfas van een willekeurige band wordt hiermee: (aantal mazen/vakken + 1)  stuks

De vrije  ruimte tussen wiel en knooppunt bedraagt ca.3-5 mm.

Een afwijkende aantal wielen bij hele korte banden is mogelijk.

GRZK-grillebandwielen worden gemaakt van RVS, kunststoffen zoals POM en diverse PA-varianten, en van andere materialen op aanvraag.

8-grzkNaast  de standaard Esfo grilleband aandrijfwielen kunnen de wielen zo breed uitgevoerd worden dat ze een hele maas vullen (zie foto hiernaast).

Ook kan de aandrijving uitgevoerd worden als een massieve wals. De  vertanding wordt dan aangebracht in een massieve as of buis. Neemt u voor afwijkende maten, uitvoeringen en materialen contact op, zodat wij ook voor u een passend ontwerp kunnen maken.

grzk-grsteekDe lijst hiernaast geeft een voorkeur range van veel voorkomende aandrijfwielen.

Aandrijfwielen met tandental Z1 kunnen gemonteerd worden op assen t/m 25 mm.

Wielen met tandental Z2 kunnen gemonteerd worden op assen t/m 40 mm.

Van een aantal wielen wordt een minimum voorraad aangehouden.

De GRZK-banden kunnen op meerdere manieren omgeleid worden. Aangezien de band een boven en een onderkant heeft kan de band positief gebogen worden, zoals bij de aandrijfwielen en de overname neusjes, en negatief gebogen (tegen gebogen) worden zoals b.v. de omsingeling bij eventuele positioneerassen en rollen.

De omleid/keer/overname asjes en rolletjes bij positieve gebogen grillebanden kunnen op meerdere manieren uitgevoerd worden en de omleiding is meestal voorzien van een groef t.p.v. de bandknoop omdat deze onder de band uitsteekt. Voor negatieve bandomleidingen is deze uitsparing voor de bandknoop niet nodig.

9-grzkDe omleid/keer/overname asjes en rolletjes bij positief gebogen grillebanden kunnen op meerdere manieren uitgevoerd worden.

Figuur 1: Een stilstaande of draaiende as met groefjes t.p.v. de knopen Figuur 2: Stilstaande as of vaste pennetjes met gegroefde kunststof rolletjes Figuur 3: Massieve kunststof neus

 

grzk-bDe lijst hiernaast geeft per bandsteek de kleinst toelaatbare  omleiddiameters zowel in positieve (Dp) als in negatieve buigrichting (Dn).

E.e.a. neemt niet weg dat indien men bij het ontwerp de mogelijkheid heeft om de omleiddiameters groter te maken, dit de levensduur van de band ten goede komt. Zeker in het geval van de wat grotere transportlengtes en daarmee gepaard gaande bandbelastingen.

 

Bovenkant van een GRZK- grilleband is vlak.

Bovenkant van een GRZK- grilleband is vlak.

Aan de onderkant van een GRZK- grilleband zijn de bandknopen voelbaar

Aan de onderkant van een GRZK- grilleband zijn de bandknopen voelbaar. Deze knopen steken ca 1.5 x de draaddikte onder de product dragende draden uit.

 

 

 

GRZK Grilleband (aandrijving/ lay-out)

GRZK  grillebanden kunnen als optie uitgevoerd worden met, in de draad gedrukte, meeneem- of centreernokjes (trapeze- of puntvormig), of met verdiepingen in de band waardoor een soort gootje wordt gevormd. Meenemers in de vorm van apart bevestigde asjes zijn ook mogelijk. Tevens is de band uit te voeren als een enkel transportkettinkje t.b.v. spreid of vingertransporteurs.

 

 

grzk-underconstructionFiguur 1: Een eenvoudige bandopstelling. Voorwaarde is wel dat de producten over de tanden van de aandrijfwielen mogen lopen en hierdoor niet beschadigen. (tanden steken iets door de band)

Figuur 2: Hier is sprake van 2 x neusovername met positieve buigrichting en negatieve buiging om een span-as. Voor de minimale diameters van overname neus en negatieve omleidrol zie blz. 3.2.

 

Figuur 3:

Zie ook figuur 2.

Let wel dat een grilleband slechts licht ‘gespannen’ mag worden. Het op spanning brengen heeft slechts tot doel de band netjes in de aandrijfwielen te laten lopen.

Figuur 4: In deze figuur hangt de band tussen de tweede negatieve omleidrol en de ondersteuningsrol in het retourpart door. Het eigen gewicht van dit stuk band zorgt ervoor dat de band met enige spanning om de aandrijfwielen getrokken wordt.

Figuur 5: In deze figuur wordt de bandspanning opgebracht door het gewicht van een vrij beweegbare rol. Zo is er een controle over de positie van de verlenging en de mate van bandspanning. Wordt voornamelijk toegepast bij  grote temperatuur verschillen.

De ondersteuning van de GRZK -band is afhankelijk van het proces en de bandbelasting. De ondersteuning is normaliter tussen de bandknopen. Een ondersteuning in elke maas bij hogere bandbelastingen of een ondersteuning elke 2e  of 3e maas bij normale en lichte belastingen. Om onnodige slijtage te voorkomen is het belangrijk in ieder geval de buitenste mazen te ondersteunen. Ook is het mogelijk de band in zijn geheel over een kunststof plaat te laten lopen. De band wordt zo ondersteund op de knooppunten. Onder het retourpart en in speciale gevallen ook het bovenpart kan de ondersteuning geschieden middels rollen. Bij de keuze van de ondersteuning en de omleiding moet rekening gehouden worden dat de grilleband niet sterk opgespannen mag worden. In proces installaties tot 70-80 graden C is de ondersteuning van, of voorzien van, kunststof  (bv.PE of Werkstoff ‘S’) het meest gangbaar. Bij temperaturen boven de 70-80 graden C verdienen hittebestendige kunststoffen de aanbeveling. In bakinstallaties met warme olie is een roestvaststalen ondersteuning gebruikelijk.

grzk-underconstruction

GRZK Grilleband specials (nokjes, meenemers, ketting)

21-grzkGRZK-grillebanden kunnen ook uitgevoerd worden met nokjes.

Het nokkenpatroon wordt klant specifiek uitgevoerd.

De nokjes kunnen hun dienst bewijzen bij het sorteren, ordenen of toevoeren in ‘vakken’ transporten of bij oplopende of aflopende transporten als meenemer.

 

grzk Spitse punt

Spitse punt

grzk verhoging

verhoging

grzk verdieping

verdieping

Naast de spitse punt is er ook de trapezevormige verhoging en de trapezevormige verdieping in de band.

De trapeze vorm kan ook in het horizontale vlak van de band worden aangebracht. Deze variant wordt toegepast bij zeer kwetsbare producten. (bv.bij frikandellen) .

25-grzkAls afzonderlijke meenemertjes kunnen asjes op het bandoppervlak gemonteerd worden. Een bijzondere uitvoering van de grilleband is het  kettingbandje. Vaak gebruikt om productrijen te spreiden. Uiterst lichte uitvoering. Steek  7,2 mm, kettingbreedte ca. 9 mm.26-grzk

Bochtband

grzk-underconstruction28-grzk29-grzk30-grzkDe GRZK-grilleband kan ook als bochtband uitgevoerd worden.

De banden kunnen ingezet worden voor bochten van ca 30 – 180 graden.

Deze bochtbanden zijn gemaakt voor een vaste binnenradius. De bandsteek aan de binnenbocht is klein. Naar buiten toe wordt deze steek groter, en daarmee ook de doorlaat.

De overname rollen worden uitgevoerd met een diameter  van ca. 40 mm

De afmetingen van de GRZK -bochtband wordt bepaald door zijn conische constructie en is niet, zoals een rechte GRZK-band, traploos in iedere maat te maken.

Hieronder volgen een aantal standaard maten.

radius        band              draad     steek      steek binnenkant breedte         dikte       binnen    buiten radius    radius (mm)        (mm)                (mm)      (mm)      (mm) 406          254                   1,8         8,8         16,3 . 406          406                   1,8         9,8         18 406          610                   1,8         8,8         18    . 406          864                   1,8         8,8         18 406          1092                 1,8         8,8         18    . 600          800                   1,4         6,2         10,5 . 900          800                   1,6         6,2          8,5 623          812                   2,0         9,5         16,2 . 500          700                   1,8         7,8          13

Voor afwijkende maten neemt u a.u.b contact met ons op.

Voor complete grilleband bochttransporteurs met de bandmaten zoals hierboven beschreven zie onze speciale brochure.

Montage

31-grzkI Een staaf uit de band verwijderen.

De staaf doorknippen volgens afbeelding. Let op dat in de vakken waar de aandrijfwielen aangrijpen, geen busjes zitten. De pijl geeft de looprichting van de band aan. II De beide bandeinden naar elkaar toe brengen en het eerste vak met zelfkant invlechten.

III + IV +V + VI Inhaken van de diverse stukjes met behulp van schroevendraaier of tangetje.

32-grzkVII + VIII

Het opschuiven en inschuiven van busje C op de draadeindjes.

Met een tang de busjes in elkaar drukken.

Een eventueel gedeformeerde draad richten.

Verbindingsbusjes zijn bij de grilleband bij te bestellen.

Nominale lengtes zijn 30 en 40 mm.

Wanddiktes ca. 0,5 mm.

 

Invlechten

33-grzk I Voor het verbinden een staaf uit de band verwijderen.  Deze gebruiken als bevestigings- staaf. De bandeinden A en B bij elkaar brengen. Bij brede banden de afwerkkanten tijdelijk in elkaar haken. De pijl geeft de looprichting van de band aan. II De vrijgemaakte staaf door bandeinden  A en B  vlechten. Hierbij zoveel mogelijk in het midden beginnen.

III Vanuit het midden eerst naar een kant en dan naar de andere kant vlechten. De in stap I voorlopig vastgezette zelfkanten tijdens het vlechten los maken. Band vlechten zodanig dat alleen de zelfkant nog over blijft. IV Haakje C loshaken Bij banden met enkele kanten vervolgen bij stap VII.

V Inhaken van de 1e   buiging van de dubbele kant van de verbindingsstaaf met de 1e buiging van de dubbele kant van de bandeinden A en B. VI Met een kleine schroevendraaier of tang de afwerkkant inhaken in bandeinde A.

VII De afwerkkant C van bandeinde A terughaken in zijn oorspronkelijke positie. Afwerkkant van baaneind B inhaken in de bevestigingsdraad.

Contact/support NL

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact op.

First
Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!