nlfrende
ESFO

Rondloopband

De RA rondloopband is een transportband met  een grote inzetbaarheid. De band is ontwikkeld voor velerlei toepassingen, constructies en procesomstandigheden. Uitermate geschikt voor het koelen of vriezen van producten zoals snacks, brood, gebak, groente, aardappelen, vis of vlees. Als ook het blancheren van groente of het rijzen van deeg.  De band wordt  ingezet in rondloopsystemen, spiraaltorens, bocht- en rechttransporteurs.

De RA rondloopband is opgebouwd uit dwarsstaven met aan beide kanten een beugel, en meestal  voorzien van spiralen voor de productondersteuning. De dikte van de spiralen en de hoeveelheid windingen over de breedte van de band zijn vrij te kiezen en geven de band de mogelijkheid van een optimale productondersteuning. De band kan ook voorzien worden van extra plaatjes naast de beugels zodat een product geleiding ontstaat en/of voorzien worden van meenemers. De band kan standaard uitgevoerd worden in iedere breedte tussen de 350 en 1500 mm. Banden smaller dan 350 mm of breder dan 1500 mm  worden gemaakt op aanvraag.

NL-ra-bk 1-1
NL-ra-bk 1-1 NL-ra-bk 1-1.pdf
842.1 KB 278 Downloads Details
NL-ra-bk 1-4
NL-ra-bk 1-4 NL-ra-bk 1-4.pdf
843.8 KB 179 Downloads Details
NL-ra-bk 2-3
NL-ra-bk 2-3 NL-ra-bk 2-3.pdf
695.2 KB 170 Downloads Details
NL-ra-bk-1-2
NL-ra-bk-1-2 NL-ra-bk-1-2.pdf
785.6 KB 186 Downloads Details
NL-ra-bk-1-3
NL-ra-bk-1-3 NL-ra-bk-1-3.pdf
903.4 KB 189 Downloads Details
NL-ra-bk-2-1
NL-ra-bk-2-1 NL-ra-bk-2-1.pdf
773.1 KB 169 Downloads Details
NL-ra-bk-2-2
NL-ra-bk-2-2 NL-ra-bk-2-2.pdf
783.6 KB 186 Downloads Details
NL-ra-bk-3-1
NL-ra-bk-3-1 NL-ra-bk-3-1.pdf
655.9 KB 181 Downloads Details
NL-ra-bk-4-1
NL-ra-bk-4-1 NL-ra-bk-4-1.pdf
678.2 KB 384 Downloads Details
standaard radius RA band met links en rechts een beugel

Voorbeeld van standaard radius RA band metlinks en rechts een beugel, al dan niet voorzienvan verstevigingsplaatjes.

verkleinde radius RA band met links, rechts en in het midden een beugel

Voorbeeld van een verkleinde radius RA band metlinks, rechts en in het midden een beugel.

De Standaard RA Rondloopband  kent vele uitvoeringen voor een optimale keuze, en is er :

– met 2 verschillende steken:        -19,05 mm en 27,4 mm

– met of zonder spiraalvulling.

– met 3 verschillende sterktes:              – normale sterkte                         type:   RA – NB – versterkte beugel                        type:   RA -VB – versterkte beugel met plaatjes     type:   RA –VP

– met  verschillende verhoudingen tussen bandbreedte en omleidradius binnenradius  = 1,7 x bandbreedte  of  binnenradius = 2,2 x bandbreedte.

De Full Decreased  RA Rondlloopband is een band met  aan beide kanten een beugel en een beugel in het midden. De binnenradius = 1,1 x bandbreedte.

Door de middenbeugel uit het midden te zetten kan de binnenradius binnen grenzen aangepast  worden.

3-ra
4-ra

De nauwkeurige afmetingen van de beugels en dwarsstaven van de RA – Rondloopband  samen met computergestuurde las -en stuikrobots geven een uiterst maatvaste band  met stabiele recht -en rondloop  eigenschappen onder nagenoeg alle omstandigheden. Iedere dwarsstaaf is aan de uiteinden voorzien van  2  koudgestuikte koppen.  De afwezigheid van veel warmte tijdens de fabricage zorgt ervoor dat de dwarsstaaf  recht blijft en de materiaalsamenstelling   aan het uiteinde van de dwarststaaf niet verandert.  De koudgestuikte koppen hebben zo altijd dezelfde afmetingen en zijn uitermate glad uitgevoerd. De lassen die de beugels verbinden met de dwarsstaven zijn gelast met een minimum aan warmte en zijn door het gekozen lasproces taai in uitvoering.  Een en ander resulteert in kwalitatief hoogwaardige band met een grote slijtvastheid.

De RA – Rondloopband  kan worden ingezet bij transportsnelheden van minder dan 1 mtr/min tot ca.20 mtr/min (bij rondloopbanden snelheid gemeten aan de buitenzijde van de band). Men spreekt dan  van normale snelheden.  Snelheden hoger dan 20 m/min  worden gezien als een hoge snelheid. De levensduur van de band wordt dan beinvloed. E.e.a. is echter ook afhankelijk van de uitvoering van het transportsysteem en de procesomstandigheden.

De RA – Rondloopband  vraagt een minimum aan onderhoud en heeft mits goed ingezet een jarenlange levensduur.  De band wordt standaard geleverd in roestvaststaal AISI 304, maar kan desgewenst uitgevoerd worden in AISI 316. Afhankelijk van de toepassing en wensen kan de band geleverd worden in een gebeitste uitvoering.

De RA-Rondloopband  wordt o.a. gebruikt in:

-cryogeen vriesinstallaties     -spiraal vriestorens          -product opvoertransporten      -bakovens -spiraal koelsystemen           -spiraal rijstorens           -drooginstallaties                    -pasteuriseer systemen -rechte vriestunnels               -sorteersystemen           -filtersystemen                       -kookinstallaties -recht en rond transporteurs

RA-NB band met een normale beugel

Voorbeeld van RA-NB band met eennormale beugel 11mm hoog, 2mm dik.

RA-VP band met een verstevigde beugel

Voorbeeld van een RA-VP band met eenverstevigde beugel 11mm hoog, 3 mm dik, tevensvoorzien van dubbele rij verstevigingsplaatjes.

RA-VP band met verhoogde zijplaatjes

Voorbeeld van RA-VP band met verhoogdezijplaatjes aan de binnenkant naast de beugel

RA-FD met een beugel in het midden

Voorbeeld van RA-FD met een beugel in het midden

De RA – Rondloopband  kent naast de hierboven getoonde voorbeelden  ook speciale varianten met meenemers, combinaties met verschillende soorten beugels, bijzondere dwarsstaaf vormen, en als dragerband in filterinstallaties met rvs of kunststof filterdoek.

10-ra-nb

RA rondloopband

RA-NB RA-VB RA-VP

16-ra-info

 

d      : Voorkeur diameter spiraaldraad:      1,2  –  1,4 – 1,5   of  1,6  mm

engelse benaming:       18   – 17   –        of  16  Gauge

s      : Iedere spoedmaat  tussen 3,2  en 12,7 mm is  standaard te selecteren.

Voorkeur spoed spiraaldraad:     3,2 –  4,2   – 5  –  6 –   6,35 –  7,2  –   8,4    of  12,7 mm

engelse benaming:     96  –  72   – 60 – 50 –   48   –  42  –  36  of  24 spiraalwindingen / foot

BW  : Bandbreedte (maximale breedte van de band)

Iedere breedtemaat (metrisch of inch) tussen 300 en 1500 mm is standaard te selecteren.

Bredere of smallere banden op aanvraag

R     : R = q x BW  (Nominale radius waar de band omheen geleid kan worden)

type aanduiding       Band –  Beugel – Spoed –           Steek      /   Diam.            –        Diameter

Type      type       spiraaldraad                       spir. draad             dwarsstaaf

s         –          p           /    d                   –      c

voorbeeld 1      :        RA    –   NB      –      8       –          19,05      /    1,6               –       5

voorbeeld 2      :        RA    –   VB      –      6,4       –        27,4       /    1,4               –       5

16-ra

 

d      : Voorkeur diameter spiraaldraad:        1,2  –   1,4   – 1,5   of  1,6  mm engelse benaming:        18    –  17   –          of  16  Gauge s      : Iedere spoedmaat  tussen 3,2  en 12,7 mm is  standaard te selecteren. Voorkeur spoed spiraaldraad :     3,2 –  4,2   – 5  –  6  –   6,35 –  7,2  –   8,4   of 12,7 mm engelse benaming :     96  –   72   – 60 –  50   –  48   –  42 –  36     of  24   spiraalwindingen / foot BW  : Bandbreedte (maximale breedte van de band)

R     : R = q x BW R = Nominale radius waar de band omheen geleid kan worden. Middelste beugel is hierbij exact in het midden in de band bevestigd. SPECIAAL: Door de beugel uit het midden in de band te bevestigen is de omleidradius R binnen bepaalde grenzen aan te passen aan specifieke eisen.

Door de vele meters band, de wisselende productbelasting en  temperatuurvariatie is iedere spiraaltoren voorzien van een voorziening om bandlengte verschillen op te vangen. Vaak gebeurd dit middels een of meerdere ‘spanlussen’ waar de band kan verlengen en verkorten.

13-ra
14-ra

De RA-band in een rechttransporteur wordt normaliter aangedreven door getande aandrijfwielen die aangrijpen in de beugelkanten aan de zijkanten van de band.  De tussenruimte van de band moet  om de ca. 200 mm ondersteund worden door gladde meedraaiende rollen. De sterkte van de band wordt bepaald door de sterkte van de beugels. De al dan niet aanwezige spiraalvulling is ter ondersteuning van het product. De band zelf wordt meestal ondersteund middels kunststof profielen onder de spiralen. Afhankelijk van de productbelasting, het eigengewicht van de band en het productieproces kunnen deze profielen aangebracht worden om de 150 – 400 mm.

Voor de RA-band in een bochttransporteur geldt hetzelfde als voor in een rechttransporteur, met het verschil dat de RA-FD band (binnenradius van 1.1 x de bandbreedte) aangedreven wordt  middels aandrijfwielen  in de beugel aan de binnenstraal en de beugel in het midden. De binnenstraal van iedere bochttransporteur wordt bepaald door de uitvoering van de band en beugels. Afhankelijk van de keuze kan deze 1.1, 1.7 of 2.2 x de bandbreedte zijn. Bij de constructie van een bochttransporteur moet men rekening houden dat er aan de bocht een rechte in- en uitloop komen. Dit is om de band, die in de bocht aan de binnenkant in elkaar geschoven is, de gelegenheid te geven om te strekken. Deze rechte in- en uitlooplengte worden geadviseerd op minimaal 1,5 x bandbreedte. Tevens kan de band zich iets zoeken al te vorens in de aandrijf- en keerwielen te komen. De binnenstraal van de bochttransporteur zelf zal op maat gemaakt moeten worden. De band moet aan de buitenstraal de ruimte hebben in het frame om uit te kunnen wijken. Een minimale ruimte van ca. 50 mm is gewenst. Deze ruimte kan gebruikt worden om de band optimaal af te stellen. Opgemerkt moet worden dat door de wrijving van de band aan de binnenstraal in combinatie met het gewicht van de band en het productgewicht de trekkracht in de buitenste (of middelste) beugel snel kan oplopen. Het is belangrijk de wrijving aan de binnenkant van de bocht laag te houden. In het meest extreme  geval kan een meelopende binnengeleiding nodig zijn.

De RA-band in een spiraaltoren is de meest gebruikte toepassing. Kort gezegd is een spiraaltoren een bijzondere bochttransporteur waarin de band aanligt tegen een aangedreven binnendrum. De wrijving van de drum aan de band verzorgt het meenemen van de band in de spiraaltoren. Aan de uitloop van een spiraaltoren komt een hulpaandrijving (take-up drive). Deze hulpaandrijving trekt als het ware het eerste stuk band om de aangedreven drum strak, waardoor deze de rest van de band meeneemt. Belangrijk is dat deze aandrijving een constant aandrijfkoppel levert. Dit aandrijfkoppel moet instelbaar zijn en zo laag mogelijk ingesteld op een constante waarde. Een minimum aan meeneemkracht vergroot de levensduur van de band. De snelheid van de hulp-aandrijving is altijd iets hoger ingesteld dan de gevraagde bandsnelheid.  Omdat de band op wrijving door de drum meegenomen wordt (slip) zal in een draaiende installatie de band aan de binnenkant van de band iets achterblijven bij de snelheid van de drum. De maximale trekkracht treedt op in de buitenbeugel bij de standaard banden en in de middenbeugel bij de RA-FD band.

17-ra

De UP-S en UP-EL profielen zij standaard verkrijgbaar op rechte lengtes van 3 en 6 meter (recht) of op rollen van 30 of 60 meter. De UP-HD profielen zijn standaard verkrijgbaar in rechte lengtes van 3 of 6 meter.

Door de vele meters band, de wisselende productbelasting en  temperatuurvariatie is iedere spiraaltoren voorzien van een voorziening om bandlengte verschillen op te vangen. Vaak gebeurd dit middels een of meerdere ‘spanlussen’ waar de band kan verlengen en verkorten.

 

Contact/support NL

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact op.

First

 

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!